De 4 C'er - prisfastsættelse af diamanter

Prisfastsættelse af diamanter

Udseende og prismæssigt er der stor forskel på diamanter. Diamanter bliver, efter slibning, klassificeret for netop at finde deres værdi. Måden hvorpå dette gøres, er ens verden over.

Det er internationalt bestemt at diamanter prisfastsættes efter hvad man kalder de 4 C'er :

 1. Carat (Carat)
 2. Colour (farve)
 3. Clarity (klarhed)
 4. Cut (slibning)

I nedenværende index kan du læse mere om de 4 C'er.

Carat (Carat)

Carat er en vægtenhed, til forskel fra guldets carat, hvor betegnelsen er en holdighedsbetegnelse. En diamant på 1,00 carat (ct) vejer præcis 0,20 gram. Store diamanter er sjældne og kostbare. Således er en brilliant på 1,00 carat langt mere kostbar end 10 brillianter på hver 0,10 carat i samme kvalitet.

Colour (farve)

Diamanter findes i naturen i mange farver. Langt de fleste smykkediamanter der findes er gullige, men farvespektret spænder fra sjældnest hvid til gul, men med en stor forskel i pris.

Diamantes farve klassificeres med navne som River, hvilket er den sjældneste hvid, Top Wesselton, Wesselton, Top Crystal, Crystal, samt andre navne på de gullige nuancer. Jvf. nedenstående farveoversigt.

I Danmark er de mest anvendte farver Top Wesselton og Wesselton. Bl.a. Ole Lynggaard bruger Wesselton i deres smykker.

 1. River : Sjældneste hvid
 2. Top Wesselton : Sjælden hvid
 3. Wesselton : Hvid
 4. Top crystal : Svagt tonet hvid
 5. Crystal : Let tonet hvid
 6. Top cape : Tonet hvid
 7. Cape : Let gullig
 8. Light yellow : Gullig
 9. Yellow : Gul

Clarity (klarhed)

Der findes ofte små uklarheder i diamanter. Hvis uklarhederne ikke kan ses af et trænet øje i en 10 gange forstørrelse, har man internationalt bestemt at diamanten kaldes lupren (Eng.: Lup Clean).

Ellers klassificeres de små urenheder, som kun kan ses gennem en lup med 10 gange forstørrelse, som VVS - very very small inclusions, lidt større indeslutninger som VS, Si og P - Pique, hvor indeslutninger kan ses med det blotte øje.

De mindre uklarheder har ikke betydning for stenens skønhed, hvorimod større indeslutninger kan blokere og forstyrre lysets vej gennem diamanten, hvorved den mister noget af sin glans.

 1. LUP CLEAN : fl og if
 2. VVS : vvs 1 og vvs 2
 3. VS : vs 1 og vs 2
 4. SI : si 1, si 2 og si 3
 5. P : p 1, p 2 og p 3

Forklaring på uklarheder :

fl-if : Ingen indeslutninger

vvs 1-2 : Meget, meget få indeslutninger

vs 1-2 : Meget få indeslutninger

si 1-2-3 : Få indeslutninger

p 1 : Indeslutninger

p 2 : Stærke indeslutninger

p 3 : Grove indeslutninger

Cut (slibning)

Slibningen, som til forskel fra de andre C'er, er menneskets mulighed for at fremelske diamantens skønhed, er meget afgørende.

Et forkert forhold i stenens proportioner eller fejl i stenens symmetri, kan ødelægge diamantens liv og glans. Sådanne sten er ofte væsentlig billegere end de optimalt slebne p.g.a. mindre spild i slibeprocessen, men det gælder typsik for diamanter, at man får, hvad man betaler for.

Diamanter kan slibes i mange forskellige former. Brilliantslibningen med 57 facetter er den mest kendte og den slibeform der giver diamanten sin optimale glans.